För omkring fyra år sen kunde man på löpsedlar och förstasidor i tidningarna läsa om en jättelik företagssvindel i Danmark.
"Svenskar lurade danska företag på miljardbelopp" kunde man läsa.
Eller t.ex. "Två svenskar häktade för ekobrott i Danmark".
Det flitiga framhävandet av brottstlingarnas nationalitet fick en, naturligtvis, att misstänka, att det här rörde sig om allt utom just etniska svenskar.
Mycket riktigt. När deras bilder och namn dök upp kunde den uppmärksamme lätt se hur det hängde ihop. Ingen var svensk. Ledaren var, närmare bestämt, en man med namnet Joachim Posener, en tysk jude.
Sådant händer bara i Danmark.
Intill i år. När samma typ av bedrägeri drabbar det svenska börsföretaget Trustor. En svensk huvudman köper med hjälp av en engelsk bulvan, lord Moyne, en majoritetspost av A-aktier i företaget, varpå denne låter föra över hela företagets kassa - 770 miljoner - till London. Sedan dess är merparten av beloppet försvunnen.
Försvunnen är också svensken.
Men innan han försvann, återvände han varje kväll till Asptunaanstalten, där han avtjänade ett åttaårigt fängelsestraff för ekobrott, i en splitterny, ljusblål lyxmercedes. Det var tydligen ingen fattig fånge, som samhället försåg med mat, husrum, TV och obegränsad fritid.
Vem är nu denne beramade svensk? Hans namn är Joachim Posener. En tysk jude. Densamme som för fyra år sen opererade i Danmark.
Nå, affären hade förstås föregåtts av vissa formaliteter.
En fondkommissionär måste anlitas för att utpeka ett visst företag som lämpligt objekt för köp och dessutom för att övertyga omvärlden om köparens, lord Moynes, hederlighet och oförvitlighet. Den som här ställde sig till förfogande var ingen mindre än verkställande direktören i Penser fondkommission, Fredrik Gottabb.
Ännu en jude.
Historien har börjat rullas upp.
Två inblandade sitter häktade.
Ivrigt försvarade av sin advokat. Juden Leif Silbersky. Just återvänd efter att i Örebro ha försvarat skojaren och juden Sigvard Marjasin.
Återstår lord Moyne. Vem är det i egentligen?
Hans verkliga namn är Jonathan Guiness.
Sannolikt är inte bara enstaka privatpersoner som håller på att förlora sina förmögenheter i Trustor-aktier.
Tyvärr - många småsparare kommer att få en släng av sleven.
T.ex. de som sparar i
svenska fonder i SE-banken, Handelsbanken eller
Odin fonder - alla tre med mycket stora innehav av
Trustor-aktier.
Till Radio Islams sidor på andra språk