"Alla stora sanningar börjar som kätterier."
- GB Shaw

HOME

Följande artikel är skriven av den svenske juden Ricki Neuman, kulturjournalist på SvD, och publicerades i den svenk-judiska tidskriften Judisk Krönika, Nr. 4-5, november 1992, sida 49:

Yom Kipur-insamling


"Ricki Neuman", mitt namn finns redan på plats på bänken i synagogan, trots att jag endast kommer att sitta med under två dagar.
Men det är kanske naturligt; Bernard, som ser mig som sin blivande svärson, har ju betalat 250 dollar för att jag skall kunna sitta bredvid honom under Yom Kipur.
För den summan får jag vara med om min första gudstjänst i en modern, ortodox synagoga, inklusive lyssna till en rabbin som skrivit böcker, en kantor som sjungit in skivor och en församlingsordförande som är en av New Yorks mest populära advokater, bland annat känd för att ha ordnat uppehållstillstånd för John Lennon.
För den summan erhåller jag dessutom en bit kartong, även den med mitt namn på - men med tillägget "förbinder sig att". Sidorna är helt täckta av små inritade kvadrater, var och en med ett belopp, från 500 till 200 000 dollar. Och så ett gem som skall placeras i lämplig ruta, innan kartongbitarna samlas in.
En from jude får som bekant inte skriva på Yom Kipur, men att flytta på ett litet gem går säkerligen för sig...
Bernard sitter på min vänstra sida och har precis petat in sitt gem i rutan för 2 000 dollar. I samma ögonblick börjar församlingens ordförande tala, från biman snett framför oss. Han gläds åt att se så många medlemmar här - och hoppas att våra hjärtan skall visa sig vara lika fulla av generositet som synagogan idag är full av gudfruktiga judar. Det behövs, för nu gäller det att finansiera byggandet av den nya mikven.
Därpå spänner han ögonen i oss, mest mig, tycks det, sänker rösten och förklarar långsamt och tydlygt att "placeringen av gemet är juridiskt bindande".
- Nå, viskar Harvey retfullt, har du bestämt dig? Om du vill dubblera beloppet kan du hämta extra gem.
Harvey är 28, liksom jag själv, och på väg ut ur den ortodoxa världen. Han har just fått ett stipendium från Colombia University, och om några veckor reser han till London på två år.
Han har bestämt sig för att inte längre leva som dati (religiös), när han kommer tillbaka till New York, trots att det kan leda till en brytning med familjen.

*

På eftermiddagen nästa dag, efter jizkor bönen, blir det en timslång paus. Harvey och jag tar en promenad i det välbärgade Forest Hills. Här lever läkare, advokater, universitetslärare och egna företagare - med stora bilar, välansade gräsmattor, putsade fasader och en mezuza vid varje ytterdör.

- Här vill jag aldrig bo igen, säger Harvey. Han smygröker nervöst. Kan du tänka dig att bägge mina bröder har flyttat hit med sina familjer! Det här är ett getto, ett rikt, modernt, ortodoxt, amerikankt getto. Men du ser varken murar eller payes.
Han knackar sig för pannan: "Gettot finns här inne!".
De släpper aldrig en goj över tröskeln, förutom städerskan och killen som installerar gallergrind och alarm, efter att grannen blivit nedslagen av en schwartzer.
Den största tragedi som kan drabba en familj? En som som gifter sig med en schikse! Den största lyckan? En man som blir någon i den judiska världen, blir ordförande i församlingen eller invald i styrelsen för Jewish Congress!
- Allt mina bröder talar om är pengar och position. Pengar skaffar man sig ute bland goyim, position erövrar man i den judiska världen.

*

Innan gudstjänsten sätter igång igen läser församlingsordföranden upp namnen på de medlemmar som gett mer än 10 000 dollar, sammanlagt ett tiotal personer.

- Du skall inte tro att nåīn av dem kommer att ge vad de lovat, viskar Harvey. De ger hälften - och så sticker de åt ordföranden en tusenlapp, så att han inte säger nåīt.
Efter gudstjänsten tar vi i hand och säger adjö. Harvey känner plötsligt obehag efter allt han sagt, som om han avslöjat eller förtalat något han egentligen älskar.
- Lova mig en sak, Ricki! Om du nåīnsin skriver om det här, gör det bara i en judisk tidning!

Ricki NeumanRadio Islams ordförklaring:

Yom Kipur -"Försoningsdagen", judarnas heligaste dag.
Mezuza -En kapsel vid dörrposten till en "troende" judes hem. Innehåller en liten pergamentrulle med böner.
Schwartzer -Ett förödmjukande judiskt uttryck för en svart person, motsvarande "nigger".
Schikse -Nedvärderande judiskt utryck för icke-judisk flicka, synonymt med "slyna", "hora".
Goyim -Det nedsättande judiska uttrycket för icke-judar. Enligt Talmud synonymt med "boskap".


Tillbaks till svenska huvudsidan

Till Radio Islams sidor på andra språk