"Alla stora sanningar börjar som kätterier."
- GB Shaw

HOME


Expressens chefredaktör höll appell för Israel


 

Under den årliga Israelfestivalen den 20/1-1994 på Folkoperan i Stockholm, anordnad av Förenade Israelinsamlingen, medverkade bl.a. Expressens nytillträdde judiske chefredaktör Olle Wästberg där han höll en appell för insamlandet av ekonomiska medel till den sionistiska staten för att befästa ockupationen av det fördrivna palestinska folkets hemland.

Olle Wästberg, bror till DN's fd. chefredaktör och kulturchef Per Wästberg, har inte varit sen med att stärka Expressens judiska profil efter sitt övertagande av chefredaktörposten i höstas.

Som första åtgärd inledde han sin kampanj "Bryt med Iran - Nu!" på Expressens kultursidor som skulle vara ett svar på att Salman-Salomon Rushdies förläggare skjutits i Norge. Detta trots att polisen aldrig kunde bekräfta att det verkligen fanns ett iranskt spår bakom dådet. Detta oroar dock inte sionisten Olle Wästberg.

Han har dessutom sett till att supersionisten Per Ahlmark, av sionisterna betecknad som "heders-jude", ånyo skall bli ledarskribent på Expressen.

Fr.o.m. 1 april kommer juden Willy Silberstein, tidigare på P1, att träda in som ny samhällsredaktionschef på Expressen (DN 9/2-1994).

Expressen har också öppnat en kommersiell radiostation "Radio Rix" i Stockholmsområdet och tillsatt en jude, Mats Graffman, som stationschef (Expressen 23/9-1993).

När Bonniers skulle välja vem så skulle få den ärofyllda posten som Expressens chefredaktör stod valet hela tiden mellan olika judar. Expressens fd. utrikeschef Ernst Klein, numera chefredaktör på Östgötakorrespondenten, och Göran Rosenberg, "Moderna Tiders" chefredaktör, hörde till huvudkandidaterna. I slutändan blev det dock Olle Wästberg som fick uppdraget. Något överraskande eftersom Wästberg då jobbande som sakkunnig åt Ann Wibble på finansdepartementet och sysslade med utformningen av Sveriges ekonomiska politik.

Olle Wästbergs medverkan vid Israelfestivalen är ett skrämmande exempel på var hans sympatier egentligen ligger, detta som chefredaktör för Sveriges och Nordens största tidning. Att han även suttit i styrelsen för Samfundet Sverige-Israel gör inte det hela bättre.

 


För att läsa andra artiklar från Radio Islams tidningTillbaks till svenska huvudsidan

Till Radio Islams sidor på andra språk