"Alla stora sanningar börjar som kätterier."
- GB Shaw

HOME


Sionistiska brott - judar klubbar ihjäl palestinier 1948


1948, var året då sionisterna på allvar drog igång sin väl regisserade plan för hur den internationella judendomen med mord och terror skulle tillskansa sig det palestinska folkets hemland. Massakrer genomfördes på värnlösa palestinier för att skrämma de överlevande till flykt så att de skulle lämna sina hem öppna för de sionistiska soldaternas plundringståg och möjliggöra grundandet av en judisk stat på ett annat folks territorium. Något som idag skulle gå under beteckningen "etnisk rensning".

En av dessa massakrer skedde i den palestinska byn Dawayama mellan den 28 och 29 oktober 1948. Byn hade omringats av 20 stridsvagnar tillhörande den framtida judiska överbefälhavaren Moshe Dayans 89:e bataljon. Efter att först ha omringat byn gick de judiska soldaterna in för att "besätta" den.

Bland de dödade fanns 75 åldringar som gömt sig i en mosk‚. Familjer som gömt sig i en grotta upptäcktes av judarna som mejade ner dem med kulsprutor.

En judisk soldat som var med om att "ockupera" Dawayama berättade vad han såg:

"De dödade mellan åttio och hundra araber, män, kvinnor, och barn. För att döda barnen använde de (soldaterna) klubbor för att krossa skallarna. Det fanns inte ett hem utan lik. Män och kvinnor från byn trycktes in i husen utan mat eller vatten. Sedan kom sprängexperterna och sprängde dem.

En befälhavare beordrade en soldat att hämta två kvinnor till ett hus som han skulle spränga.(...) En annan soldat skröt över att han hade våldtagit en arabisk kvinna innan han sköt ihjäl henne. En annan arabisk kvinna och hennes nyfödde tvingades till att städa upp stället under några dagar, sen sköt de både henne och babyn."

Soldaten säger själv i sitt vittnesmål att de judiska soldaterna "förvandlades till simpla mördare, inte i stridens hetta, utan som en metod för att fördriva och utrota. Ju färre araber som finns kvar, ju bättre".

För vittnesmålet, se den israeliska tidningen "Davar" den 9:e juni 1976, och David Gilmours bok "Dispossessed: The Ordeal of the Palestinians", London, Sphere Books, 1980, sidorna 68-69.

1984, 36 år efter massakern, upptäcktes skeletten av en del av de mördade undangömda i en cistern i närheten av byn.

 


För att läsa andra artiklar från Radio Islams tidningTillbaks till svenska huvudsidan

Till Radio Islams sidor på andra språk